”Kill your darlings” – Dræb dine bedste ideer og få flere læsere!

Når du skriver webtekst, er balancen mellem at lyde selvsikker og selvfed hårfin. Til tider kan de ideer, du selv synes er geniale, være mere til skade end gavn, og du gør klogt i at aflive dem – selvom det gør ondt langt ind i sjælen på dig!

Forældre har svært ved at se de dårlige sider af deres børn, ligegyldig hvor meget omverdenen hader dem – i forældrenes øjne vil børnene altid være små ufejlbare guldklumper.

Det samme gælder ”darlings” i din webtekst. I dine øjne vil de altid være ufejlbare guldklumper – selvom dine læsere hader dem.

Dine darlings er de ting, der får dig til at tænke: ”Wow, jeg er satme godt nok genial!” Det kan være en sjov anekdote, en analogi eller en formulering, der ikke giver nogen værdi til dit budskab, men som du insisterer på at mase ind i webteksten, fordi du ikke nænner at fjerne den.

Dine darlings er der i virkeligheden for din egen skyld, og ikke din modtagers; derfor er de farlige! Alt, der ikke er relevant for dine modtagere, er fyldstof, der suger gennemslagskraften ud af dit budskab.

Når du kommer forbi en passage i din webtekst, som du virkelig synes er genial, bør du derfor stoppe op og spørge dig selv: ”Løfter denne passage mit budskab eller mit ego?”

Bid smerten i dig

Udtrykket ”Kill your darlings” går helt tilbage til 1800-tallet, og mange store forfattere har mere eller mindre levet efter dette mantra. Fx kommer Stephen King med dette råd i sin selvbiografi:

…kill your darlings, kill your darlings, even when it breaks your egocentric little scribbler’s heart, kill your darlings! – Stephen King, On Writing, 2000.

Et smukt citat fra en mand, der personligt har følt, hvor smertefuldt det er at give afkald på sine mest geniale øjeblikke. Til gengæld viser Kings uhyggeligt store succes, at det er værd at bide smerten i sig.

Mord i koldt blod

Jeg får nye darlings hver dag – også da jeg skrev dette indlæg – men jeg øver mig på at myrde dem i koldt blod, så jeg kan komme i gang med noget, der fungerer i stedet for at bruge timevis på at få resten af teksten til at fremhæve mine ”geniale” ideer.

Det er dødsvært at dræbe sine darlings, og det er der intet underligt i – du har skabt dem, og du har en følelsesmæssig tilknytning til dem – og netop derfor skal du passe på med dem. Når følelserne spiller ind, er det meget svært at bedømme noget som helst – især dine egne ord!


Var det her et godt indlæg? Du er velkommen til at skrive en kommentar. Du kan også melde dig til mit RSS-feed og få de nye artikler direkte ind på din browser.

Tjek de her relaterede artikler:

 1. Få flere til at læse din webtekst med disse 5 testede og tidløse overskrifter!
 2. Undgå dette ord i din webtekst og tjen flere penge online

Kommentarer

 1. Jens Siger::

  Jamen det gør så ondt at dræbe sine darlings!!

  Men jo, det er et godt råd, som jeg må tage til mig. Jeg arbejder pt med et filmmanuskript og, ligesom med webtekst, er det en daglig krig at dræbe sine darlings. Både de helt små og de kæmpe store.

  Du har ret i at darlings spænder ben og stjæler tid. Jo hurtigere de bliver dræbt, jo hurtigere kommer man videre. Det giver virkelig ingen mening at rette resten af teksten/ideen til efter enkelte darlings. Død over darlings!

 2. Det er min oplevelse, at darlings – selvom de kan være svære at få slået ihjel – ofte kan blive et udgangspunktet for nye ideer og tekster. En god idé kan derfor være, at gemme alle disse darlings i en idébank eller et eksternt dokument. Du får måske brug for dem senere.
  Kyndig Kæphest seneste artikel..Cambridge engelsk i danske efterskolerMy Profile

  • Michael Aagaard Siger::

   Hej Steffen – tak for din kommentar!

   Du har helt ret, og det er faktisk et rigtig godt tip, du kommer med her.

   Det er en ret god ide, at gemme ens darlings til en anden god gang, hvor de kan komme til deres fulde ret.

   - Michael

Trackbacks

 1. [...] svaret ikke ikke er et entydigt “Ja!”, skal du tage kniven frem og skære det overflødige element væk. Det er hårdt, men i længden bliver du glad for [...]

Jeg er ikke længere aktiv på Online-Tekstforfatter.dk. Gå til ContentVerve.com i stedet for!
Gå til ContentVerve.com